…sipas “Sight and Sound” :

Qe prej vitit 1952, revista britanike “Sight and Sound” boton çdo 10 vjet “top-50″ te filmave me te mire te te gjitha koherave.

Kete vit jane pyetur 846 kritike kinemaje, programatorë, profesore kinemaje, distributorë etj etj, kryesisht anglo-saksone (Angli & USA), por edhe disa europiane, aziatike etj.

Lista e plote (top-50) me komente ne anglisht eshte ketu, tek web-site i “sight & sound” :

 

top-50 :

1. Vertigo (hitchcock)
2. Citizen Kane (welles)
3. Tokyo Story (ozu)
4. La règle du jeu (renoir)
5. Sunrise (murnau)
6. 2001: A Space Odyssey (kubrick)
7. The Searchers (ford)
8. Man with a Movie Camera (vertov)
9. The Passion of Joan of Arc (dreyer)
10. 8 1/2 (fellini)

11. Battleship Potemkin (Eisenstein)
12. L’Atalante (Vigo)
13. Breathless [à bout de soufle] (godard)
14. Apocalypse Now (coppola)
15. Late Spring (ozu)
16. Au hasard Balthazar (bresson)
17. Seven Samurai (kurosawa)
18. Persona (bergman)
19. Mirror[zerkalo] (tarkovsky)
20. Singin’ in the Rain (donen & kelly)

21. L’avventura (antonioni)
22. Le Mépris (godard)
23. The Godfather (coppola)
24. Ordet (dreyer)
25. In the Mood for Love (wang k.ar-Wai)
26. Rashomon (kurosawa)
27. Andrei Rublev (tarkovsky)
28. Mulholland Dr. (lynch)
29. Stalker (tarkovsky)
30. Shoah (lanzmann)

31. The Godfather Part II (coppola)
32. Taxi Driver (scorsese)
33. Bicycle Thieves (de sica)
34. The General (keaton)
35. Metropolis (lang)
35. Psycho (hitchcock)
36. Jeanne Dielman (akerman)
37. Sátántango (tarr)
39.The 400 Blows (truffaut)
40. La dolce vita (fellini)
41. Journey to Italy (rossellini)
42. Pather Panchali (ray)
43. Some Like It Hot (wilder)
44. Gertrud (dreyer)
45. Pierrot le fou (godard)
46. Play Time (tati)
47. Close-Up (kiarostami)
48. The Battle of Algiers (pontecorvo)
49. Histoire(s) du cinéma (godard)
50= City Lights (chaplin)
50= Ugetsu monogatari (mizoguchi)
50= La Jetée (Chris Marker)

Disa konstatime :

- Te vetmin film nga lista e qe e ka pas transmetu TVSH-ja para renies se kamunizmit ka qene “Beteja e Algjerit” qe figuron ne vend te 48

- Regjizori me shume i cituar eshte Godard, me 4 filma, pastaj vjen Dreyer, Coppola dhe Tarkovsky me 3, pastaj Ozu e Fellini me dy

- Bie ne sy mungesa e ndonje filmi te Bunuel-it, por eshte e vertete qe ai ka bere vetem filma te shkelqyer, dhe eshte gati e veshtire te veçosh ndonje nga tufa

- Ne liste figurojne vetem tre filma te ketyre 20 viteve te fundit : “Mulholland Drive” i Lynch-it (ne vend te 28!), “In the mood fot love” nga Wong Kar-wai dhe “Satantango” e Bela Tarr.

- ‘Stalkeri’ im eshte ne vend te 29

- I vetmi film me metrazh te shkurter qe figuron ne liste eshte ai i Chris Marker “La jetée” !

- Nese ka nje film qe me jep realisht kenaqesi ta shikoj ne kete liste gjithsesi konvencionale, eshte ai i vendit te 36, pra ai i regjizores belge Chantal Akerman : “Jeanne Dielman”, qe eshte per mua nje nga 3-4 filmat me te rendesishem te historise se kinemase, per nga risia qe sjell ne forme (dmth edhe ne permbajtje).

- Filmin qe figuron ne krye te listes ne fjale do ta vija po ashtu me shume deshire ne nje top-5 ‘all time’ timin !

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Login     Film Journal Home     Support Forums           Journal Rating: 4/5 (2)