Pak retrospektivë…

Kam rreshtuar keto muajt e fundit jo pak filma te rinj kryesisht medioker (nuk mbaj mend ndonje vit kaq te dobet sa 2011-a…); por amà kete muaj kam pare filmat retrospektivë te nje regjizori te vjeter te cilet, kur te kalojne vite, do te jene e vetmja gje gje qe do me kujtohet nga ky vit! E kam fjalen per Skolimowskin.

“Deep End” eshte definitivisht per mua filmi me i arrire (aboutir) i tij. 10 me yje te pafundme ! Por dhe “Le Départ” (me të, ai ka pas fitu ariun e arte ne Berlin, ne ‘67) do thoja se eshte film i mrekullueshem, dhe mbi te gjitha I LIRË ! (nuk di a e ke pare, se gjithmone kur flet keshtu, te krijohet pershtypja se po flet ne ajer…).
Me ke pas permendur edhe “Moonlighting” (”travail au noir”), po aq i mire, vetem me nje bemol te vogel : loja e Jeremy Irons ma uli pak entuziazmin (prej faktit qe ai jo vetem luan rolin qe i eshte dhene ne film, por luan edhe rolin e aktorit te madh…).

Ne fakt, tani e kuptoj gjithe e me mire menyren e te berit filma te Skolimowskit : ai gjithshka e bazon tek ’skena e voglel’, gati si skeçe (ka diçka prej Carli Caplinit apo Buster Keatonit ne filmat e tij), por te cilat, ne secilen sekonde, permbajne brenda kinematografi te kulluar ! Edhe pse tjeter stil, une vetem tek Godrad e kam gjet nje ‘obsesion’ te tille ! Eshte e hatashme kujdesi i Skolimowskit per te fol vetem me gjuhen e imazheve ne secilen sekonde ! Filmin “Le Départ”, edhe nje taxhik apo kilian mund ta shohe pa pas nevoje fare fare per nen-titra (perkthim). Fare !!

Do doja shume te gjeja “Walkover”, film i tij i pare…


YouTube - DEEP END : Bande-annonce


YouTube - “Le depart” (1967) - Jerzy Skolimowski (Beginning)


YouTube - Moonlighting

 

One Response to “Pak retrospektivë…”

  1. per 'Deep end' Says:

    “Ne fakt, tani e kuptoj gjithe e me mire menyren e te berit filma te Skolimowskit …”

    e pra, se edhe une, kur u ndala papritur ne shikim e siper per te pare c’po ben Skolimowski ketu, nuk po isha ne gjendje te percaktoja dot. E kuptoj definicionin tend, “skece te vogla” - kjo eshte nje gje e re per syrin tim qe eshte mesuar me te lehta, si psh. Antonioni, Malick, Jarmusch (te lehta, se ashtu i ben talenti i tyre gjenial).

    Teper prekes, harrohesh fare, i shkelqyer, nuk flas dot me here te pare, mbase po t’i shoh filma te tjere, ose, po ta shoh kete perseri. Por ideja s’diskutohet qe merret. Per adoleshentet e psikologjine ne kete moshe te rritjes e ndryshimeve te medha, sot ka shume literature. Kush jep mesim psh. ne shkolla te mesme ketej, kujdesi me keto mosha eshte pjese kryesore e trajnimit mesimdhenes. Ndersa ne film ketu, e shikojme gjene artistikisht.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Login     Film Journal Home     Support Forums           Journal Rating: 4/5 (2)